Oververhitting bij honden: hoe voorkomen en wat te doen?

Gepubliceerd op 22 augustus 2021 om 13:07

Oververhitting bij honden gebeurt niet allen door baasjes die hun hond achterlaten in een afgesloten wagen. Het kan zelfs honden met een uitstekende conditie overkomen omdat ze hun eigen grenzen tijdens het spel niet kennen.

Hoe ontstaat oververhitting en wat zijn de gevaren?

Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden.

Wat zijn de alarmsignalen als een hond oververhit raakt?

Zwaar hijgen

Veel kwijlen

Sloomheid

Warm aanvoelen

Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! graden  

Rode slijmvliezen

Buiten bewustzijn raken

Wat moet je doen bij oververhitting?

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een nat laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Koel de hond zijn poten af in een emmer water. Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen! 

Hoe kan ik oververhitting voorkomen?

Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting.  Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn loomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren overhouden.

Waar moet ik in het bijzonder op letten?

Laat uw hond niet in de directe zon liggen maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water. Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat. Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!


«   »