De Duitse Herder

Uiterlijk

De Duitse Herder is doorgaans middelgroot, licht gestrekt en krachtig. De knoken zijn droog en de totaalstructuur is vast. De schofthoogte is volgens de rasstandaard tussen de 60 en 65 cm voor reuen. Bij een teef is dit tussen de 55 en 60 cm. De romplengte overtreft de maat van de schofthoogte met ongeveer 10 tot 17%. Een reu weegt gemiddeld 30 tot 40 kg en een teef 22 tot 32 kg. De vachtkleur is overwegend zwart en (licht)bruin of (wolfs)grauw. Er zijn ook compleet zwarte Duitse Herdershonden. De Duitse Herdershond wordt in twee haarvariëteiten gefokt: stokhaar en langstokhaar, beide met onderwol.

Qua uiterlijk is er een groot verschil tussen de zogenaamde 'showlijnen' (kynologische lijn) en de meer oorspronkelijke 'werklijnen' (africhtingslijn). De showlijnen zijn bijna altijd zwart-kastanjebruin en vallen op door hun aflopende rug, ze zijn ook groter en zwaarder. De werklijnen zijn meestal wat compacter en zijn in veel gevallen grauw of  volledig zwart van kleur.

Aard

De Duitse herdershond moet in zijn karakterbeeld evenwichtig, zenuwvast, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig zijn. Daarbij is hij opmerkzaam en handelbaar. Hij moet moed, strijddrift en hardheid bezitten om als geleide-, waak-, dienst-, en herdershond geschikt te zijn. Hij is echter wel dominant en moet daarom goed getraind worden. De hond is trouw aan zijn baas en kan meestal goed omgaan met kinderen.

Sociaal

De Duitse Herder is een contactgerichte hond die heel graag veel tijd doorbrengt met zijn baas en diens huisgenoten. Hoewel hij zich aan alle gezinsgenoten hecht, is er doorgaans één persoon die er voor hem met hoofd en schouders bovenuit steekt en voor hem echt de baas is. Hij is echter geen eenmanshond, want hij sluit alle huisgenoten in zijn hart en zal ze willen beschermen. De Duitse Herdershond vindt het niet prettig om alleen te zijn. Hij moet echt opgenomen kunnen worden in het gezin van zijn baas om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Veel van de hoedende instincten die hij nodig had in de kudde als herdershond, zijn nog intact. Hij wil zijn mensen graag dicht bij elkaar houden. Op een wandeling zal hij proberen om de groep bij elkaar te houden. Ook zal hij zich beschermend opstellen ten aanzien van zijn mensen. Dit kan betekenen dat hij uw kind zal willen beschermen als die aan het ravotten is met vriendjes. Het is daardoor zeer belangrijk dat u er altijd zelf bij bent als kind en hond in dezelfde ruimte zijn. Zo kunt u bijsturen indien nodig

Opvoeding

De Duitse Herdershond is een vrij harde hond waar het fysiek ongemak betreft. Hij kan erg hard zijn voor zichzelf en door pijn heen lopen. Tegelijkertijd is hij een gevoelige hond op het mentale vlak. Hij is erg gevoelig voor de stemming. Hij voelt onmiddellijk aan als de baas het wat moeilijk heeft. Hij wil het altijd erg graag goed doen en vindt het heel erg als zijn baas op hem moppert. In die zin is hij dus ook zeer gevoelig. Het is goed om bij de opvoeding rekening te houden met deze eigenschap. Hij werkt graag voor u en zal alles doen voor een beloning van zijn baas. Een opvoeding die gebaseerd is op bekrachtiging van gewenst gedrag zal veel effectiever zijn dan die waarbij de baas corrigerend en straffend optreedt. Dit betekent overigens niet dat de Duitse Herdershond goed gedijt bij een te vrije opvoeding. Het moet voor hem heel duidelijk zijn dat u degene bent die bepaalt wat de regels zijn. En die regels moeten consequent geldend zijn. Hoe duidelijker het voor de hond is waaraan hij zich te houden heeft, hoe gemakkelijker de opvoeding zal gaan. Als de Duitse Herder niet de leiding krijgt die hij nodig heeft, kan dit ongewenst gedrag tot gevolg hebben. Enige dominantie is hem niet vreemd.

Beweging

De hond heeft veel beweging nodig. De Duitse Herder moet veel uitgelaten worden of veel beweging krijgen tijdens training.. Net als bij andere honden mogen ze tijdens de groei niet overbelast worden door te zware werkzaamheden.

Training

De Duitse herder wordt vaak ingezet als speurhond, waakhond en politiehond. Zij hebben behoefte aan uitdaging en in die behoefte wordt voorzien bij het vervullen van dergelijke rollen. Omdat de Duitse herders zo goed kunnen leren en gehoorzaam zijn, zijn ze top-sporthonden en  een plezier om mee te werken.